Faq Veelgestelde vragen in 2021

Dit is een certificaat van vakbekwaamheid om erop toe te zien dat installateurs goed opgeleid worden en de installaties volgens de regels van de kunst geplaatst worden.

Het certificaat staat steeds op naam van de installateur, het wordt niet toegekend aan een bedrijf. 

Het is voor eigenaars van zonnepanelen vanaf 2021 nog belangrijker een RESCERT installateur te kiezen, zodat u de premies zonder problemen kan aanvragen. 

De huidige premie voor gezinnen die zonnepanelen laten installeren:

 

- installatie tot 4 kW = 300,00 Eur per kW

- installatie van 4 tot 6 kW = 150,00 Eur per kW

Met een maximum van 1500,00 Eur voor installaties + 6 kW

Men kan nu zeker een thuisbatterij overwegen om eigen opbrengst van de zonnepanelen extra te benutten. Wanneer men energie opwekt en deze niet onmiddellijk verbruikt, dan gaat die energie ‘verloren’ op het net. U krijgt daar wel een (kleine) compensatie voor terug

(gemiddeld 3,5 c – 0,035 Euro per wp).

Zonder thuisbatterij zal de opbrengst van zonnepanelen voor 30% naar eigen verbruik gaan. De overige 70% wordt geïnjecteerd op het net.

Maar met een slimme thuisbatterij kan men met zonnepanelen tot 80% eigen stroom verbruiken en de overige 20% wordt dan terug geïnjecteerd in het net, wat een aanzienlijk verschil betekent – ook als u daarbij dan uw verbruik verder slim kan bijsturen op maat.

LEES MEER: batterijen

Het systeem werkt op direct en diffuus indirect zonlicht dat de aarde bereikt door de bewolking heen.

Uiteraard ligt de opbrengst van uw zonnepanelen wel hoger bij volle zon dan bij bewolkt weer.

Het is dan ook logisch dat ze meer energie opwekken op lange zomerdagen dan op korte winterdagen.

Maar uw zonnepanelen zullen enkel blijven werken zolang de stroom van het net komt, of wanneer u de werking van de zonnepanelen ondersteunt met een intelligent batterijsysteem zoals van Alpha ESS

Het voordeel van terugdraaiende teller is verworpen vanaf 2021 door het Grondwettelijk hof.

Bereken nu uw eigen voordeel voor compensatie via deze website (klik link):

https://www.energiesparen.be/compensatie-terugdraaiende-teller

Wie een thuisbatterij koopt, krijgt binnenkort tot misschien wel 3.200 euro terugbetaald, afhankelijk van de investering uiteraard.

Thuisbatterijen kunnen - uiteraard - zonne-energie opslaan van een dagelijkse opbrengst van zonnepanelen als die niet onmiddellijk wordt gebruikt. Momenteel wordt die stroom terug op het net gezet, waarvoor de eigenaars van zonnepanelen een prosumententarief betaalden tot 2020 - het tarief voor consumenten die energie produceren - betalen. Daardoor werd beloofd een terugdraaiende teller te laten werken met die onverbruikte energie en zo de consument zijn energieverbruik laten terugverdienen. Nu dit weggevallen is, en de meeste gezinnen daar niet meteen op voorzien waren,blijft er natuurlijk wel veel zonne-energie terug op het net gaan. In elk geval is het dan altijd beter om die energie te bewaren en in te zetten via slimme apparatuur. 

Een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat men die opgewekte stroom dus later kan gebruiken en dat het distributienet op piekmomenten niet wordt overbelast en op die manier zal u verbruik van het net nooit dezelfde pieken halen op momenten dat u dat volgens uw verbruik wel gewoon bent.  

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen 1,2 en 30 kW. Wij bieden zeer kwalitatieve en betaalbare producten aan die voor ieder gezin een slimme partner kunnen worden op lange termijn. Vlaanderen biedt nu een premie van 250 euro per kW, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost.

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur. Om het apparaat aan te sturen, is een digitale meter toepasbaar.

Door elektrische verbruikers zoals een elektrische boiler, vaatwasser, wasmachine, droogkast… zo veel mogelijk overdag te laten werken, vooral op momenten van zonneschijn.

Zo kan men het zelfverbruik verhogen. Dit kan ook deels opgevangen worden door slimme sturing van uw elektrisch verbruik, maar het blijft nog steeds beter als dit verbruik van eigen opgewekte energie komt.

Men is dat dagelijkse stroomoverschot kwijt, maar er wordt voor dat overschot een (lage) vergoeding betaald (zie FAQ: alternatief voor de terugdraaiende teller)

Als men een wagen ’s nachts gaat opladen betaalt men wel de volle pot. Het is echter beter overdag de wagen te laden op de momenten dat de zonnepanelen stroom produceren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niet iedereen is overdag thuis of heeft tijd om bv een wagen te laden of uitgebreid te koken.

Een thuisbatterij kan dan de geproduceerde stroom bewaren tot men thuis is en zo kan men dan een wagen opladen vanuit een opgeladen batterij met zonnestroom.

U kan de installatie van de nieuwe ‘slimme’ meter niet weigeren. Fluvius heeft tot nu altijd gesteld niet van plan te zijn deze verplichting af te dwingen. Tegen eind 2024 moet 80% van alle elektriciteitsmeters in Vlaanderen digitaal zijn, en tegen 2029 zelfs 100%.

Momenteel wordt het plaatsen van de digitale meter “on hold” gezet tot 1 april 2021. Ondertussen werd een oplossing geboden bij de afschaffing van de terugdraaiende teller

(zie FAQ: premie voor eigenaars van zonnepanelen - terugdraaiende teller voordeel verloren)

Vergeet niet dat wie de digitale teller weigert, volgens het energiedecreet het risico loopt afgesloten te worden van het distributienet.

Een tweevoudig uurtarief kan voordelig zijn maar dit is dan voorlopig.

Vanaf 2022 wordt het capaciteitstarief ingevoerd en verdwijnt het onderscheid voor dag- en nachtverbruik.

Het capaciteitstarief wordt berekend op een gemiddelde maandpiek (Kw) en niet meer op basis van KwU dat men verbruikt.

In plaats van enkel naar het verbruik te kijken, zal in dit capaciteitstarief ook rekening worden gehouden met  het moment waarop de elektriciteit verbruikt wordt. Zo wordt het hoogste kwartiervermogen dat men in een maand heeft gebruikt, geregistreerd. Dit is het ‘piekvermogen’.

Aan het einde van het jaar kijkt de regulator naar het gemiddelde van de hoogste pieken van iedere maand. Zo bepaalt men dan de toepassing van het capaciteitstarief.

De VREG beveelt aan de hoogste kwartiervermogens onder het gemiddelde van 3,15 kWh te houden. Als je daar boven zit, is er een kans dat de elektriciteitsfactuur nog stijgt in de toekomst.

Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als men tegelijkertijd een elektrische oven, een vaatwasser en een strijkijzer gebruikt terwijl de elektrische wagen staat te herladen.

Het zal de factuur ten goede komen om niet tegelijk de wasmachine op kookprogramma te zetten, te stofzuigen, de oven aan te zetten en de elektrische sauna voor te verwarmen.

We beschreven het hierboven al:

het eerste wat men best kan doen - moet doen, is het dagelijkse elektriciteitsverbruik zoveel als mogelijk spreiden. Vermijdt 15 minuten lang verschillende energieverslindende toestellen tegelijk gebruiken. Vermijdt zo de pieken van meer dan het gemiddelde van 3,15 kWh en behoudt het lagere tarief.

Men kan vervolgens best gebruik maken van een thuisbatterij om de onvermijdelijke pieken op te vangen, wat bij vele huishoudens uiteindelijk ook gewoon nodig zal blijken. Zo kan men zelf opgewekte stroom gebruiken om de vaatwasser, droogkast, wasmachine enz. te laten draaien.

De thuisbatterij slaat de elektriciteit die de fotovoltaïsche panelen opwekken op wanneer die niet rechtstreeks wordt gebruikt.

Zo kan men deze elektriciteit bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken, wanneer er geen zon meer is. En zo betaalt u ook geen kosten om elektriciteit van het net af te nemen.

De thuisbatterij maakt dus zelfconsumptie mogelijk, wat betekent dat u de productie van uw panelen rechtstreeks verbruikt. Zo kunt u van een zelfconsumptie van 30 tot 40% (zonder batterij) naar een zelfconsumptie van wel 80% gaan en in zonnige periodes en bepaalde regio’s zelfs tot 100% gaan.

U optimaliseert uw elektriciteitsaankopen en verlaagt dus ook uw factuur. Een goed idee om uw elektrische wagen goedkoop te herladen.

U verhoogt de opbrengst van uw fotovoltaïsche installatie.

U verhoogt uw onafhankelijkheid van het net en bent gerust in het geval van een stroomonderbreking of black-out (als de batterij over de juiste functie beschikt).

U verbruikt de lokaal opgewekte elektriciteit in plaats van die op het net te plaatsen. Zo helpt u het evenwicht van het stroomnet te handhaven.

zie FAQ: premie voor eigenaars van zonnepanelen - terugdraaiende teller voordeel verloren

Meestal niet. Zijn er uitzonderlijk wel aanpassingen nodig dan brengen wij u hier op voorhand van op de hoogte. Dit is ook één van de redenen van ons huisbezoek. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan.

Zonnepanelen hebben weinig of geen onderhoud nodig. Meestal hoeft een eigenaar deze niet te reinigen, want dankzij de schuine opstelling en de afwerende laag reinigen de zonnepanelen zichzelf. Bovendien zijn ze bestand tegen storm, hagel, sneeuw en zware vorst. In uitzonderlijke gevallen heeft de natuur misschien toch vuilsporen op een paneel aangebracht, dan kan u best even contact nemen met ons - vooral als uw opbrengst daardoor aanzienlijk is gaan dalen. 

Dat is per dak te bekijken, maar meestal is dit wel mogelijk. Wij dienen de wetgeving te volgen wat betreft asbest. U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met ons voor een analyse van uw dak.